På svenska In English

OM CASUAL PRIEST

 

När jag skapade Casual Priest kollektionen var drivkraften, att med kläderna, stärka prästvigda kvinnor i deras yrkesroll. Idag är drivkraften självklart densamma även om kollektionen nu också innehåller plagg för män.

Utmaningen med att göra ämbetskläder för präster och diakoner, är att göra funktionella plagg som är snygga, enkla och tidlösa, samtidigt som de förmedlar värdighet och självförtroende. 


Det började när en vän beställde en prästskjorta. Hon var missnöjd med de skjortor, anpassade för män, som då fanns på marknaden. Jag föreslog en följsam och figursydd trikåtopp med ¾ ärm och prästkrage.

Det var EVA-toppen, Casual Priest första trikåtopp för kvinnliga präster.

Våren 2002 premiärvisade jag den första Casual Priest kollektionen med prästtoppar och klänningar för eleverna på Pastoral-institutet i Uppsala. Den blev mycket väl mottagen. 

Idag har min kollektion spridit sig över världen och jag får fantastiskt fin respons från mina kunder i Skandinavien, Europa, Nordamerika och Australien.

Sedan starten har jag lärt mig mycket och insett att behovet av ämbetskläder designade för en modern präst är stort. Kläderna signalerar vad du är och det är viktigt att känna sig välklädd, stolt och självklar i sin yrkesroll.

Jag har valt att göra plaggen i en följsam och skön viskos-jersey med fin lyster som behåller färg och form. Jag låter kollektionen växa långsamt och utvecklar den med nya modeller och kvalitéer. Just nu  testar jag en ny materialblandning med Lyocell som är en cellulosafiber, liknande viskos men med något mindre miljöpåverkan vid framställning. Även en fin ulljersey kommer ingå i utbudet. 

Produktionen är förlagd till textildistriktet Barcelos, i Portugal. Jag har besökt den lilla fabriken som ligger i en fin dal bland vingårdarna, träffat sömmerskorna där och vet att arbetsförhållandena är bra. Sömnadsfabriken ligger bara någon kilometer ifrån trikå fabriken som tillverkar tyget. Att minimera transporterna och ha goda kontakter med fabrikerna känns viktigt för mig. 

Några av modellerna, som också kan måttbeställas, sys upp i min ateljé i Midsommarkransen i södra Stockholm.

Efter stor efterfrågan från manliga präster,  har jag nu lanserat modeller med prästkrage även för män. Materialet är en lite kraftigare bomull/lycra-trikå.

 När jag började göra Casual Priest kunde jag inte föreställa mig att behovet var så stort och att konceptet skulle växa och bli så uppskattat. Det är fantastiskt roligt och oerhört spännande att göra denna resa!

 

/ Maria Sjödin